Suomen kansallismallisto 30 vuotta - 2017


Neulottu Kalevala juhlavuosi 2017


30 vuotta kansallistunnon nostatusta designin avulla


- alla kuvatarinaesitys Matka Muodin Kalevalaan

Vuonna 2013 sain kutsun tulla luennoimaan NewYorkiin designkonseptistani Fashion Institute of Technologyssä.

Neulottu Kalevala - lahja Suomelle, Suomesta


NeuleKalevala on muotitaideteos, luova jatkumo, joka sai alkunsa Lontoossa ja luo itseään ajattomuudessa kauttani, päivittyen luovana virtana ja tarinana, joka koskettaa elämyksellisellä monikerroksisuudellaan. NeuleKalevala on rakentunut asiakkaiden ja ihmisten kokemuksista, tuntemuksista ja kertomuksista. Yhteistä ovat olleet muotini hoivaava ja samalla voimaannuttava tunne oman naiseuden ilon kokemisesta. Neulottu Kalevala on luotu oman alkuperämme ilmaisemiseen modernilla tavalla missä tahansa liikummekin.


NeuleKalavala on oma seikkailuni omille ja naiseuteni juurille, sisäiseen maailmankaikkeuteeni.


NeuleKalevala on elävä osoitus siitä, että Kalevala elää tässä ajassa ja

sen viisaudet opastavat meitä uuteen aikaan.NeuleKalevala on tulevaisuuden muisti ja uuden Sammon luomiskertomus


Kalevala, suomalaisten pyhä kirja, ainutlaatuisine ajattomine viisauksineen, on myyttinen kertomus ihmiskunnan tietoisuuden matkasta tähän päivään. Se on sitä myös tästä eteenpäin: Väinämöinen näkee tulevan ja sanoo: Vielä te minua kaipaatte ja kutsutte kun teillä ei ole valoa, ei kuuta eikä aurinkoa, eikä elämisen iloa. Väinämöinen, tuo suuri maagi, on Tuulen ja Veden, Ilmattaren, kaiken luomisen äidin lapsi. Fengshui tarkoittaa tuulivesi, joten Kalevalala voidaan tutkia myös fengshui näkökulmasta.


Muotitaiteilija Mai Niemi luo kalevalaisesta energiasta kertoen tarinan suuren maagin paluusta, sekä Sammon uudellen rakentamisesta, Sammon, joka on uuden vaurauden ja henkisen hyvinvoinnin väline.


Mutta on vain yksi mutta: Sampo ei viihdykään katehen kainalossa, vihansuovan sormenpäässä.


Juuria etsimässä - Kuka minä olen?


Nykypäivän ihmistä vaivaa juurettomuus ja hengettömyys. Ne ovat sen pahanolon ja ilottomuuden aiheuttajat, joista Väinämöinen kertoo. Suomalaisten suurin kansainvaellus on omien juurien luo. Syvällä sielussamme tunnemme erilaisuutemme kansakuntana, mutta emme tiedä miksi. Se tekee niin kipeää, että yritämme epätoivoisesti kitkeä pois kaiken erilaisuuden itsestämme ja toisistamme ja yritämme olla niinkuin muut ja muut kansat. Muiden matkiminen vie syvemälle suohon. Mutta mistä me voisimme olla ylpeitä itsessämme? Voimme kysyä mitä ja ketä me olemme? Elämämme suurin seikkailu on matka itseemme ja omaan kultuuriimme. Itsetuntomme palauttamalla voimme luoda menestystä niin itsellemmme kuin maallemmekin. Tässä samassa prossissa olemme me kaikki. NeuleKalevalan luomisen kautta olen pala palalta löytänyt omat juureni ja itseni, nuo uuden Sammon murut.Suomineito herää...


Virta vanha tyrehtyi, maito vanha happani

elämien ajoiksi, ikuisuuksiin unohtui.

Jyväsehen piiloutui, mahon lehmän maitoseen,

kesäuuhen untuviin, joutsenen kynän nenään....


Mutta annappa ajan kulua, Luojan lapsen vartoilla,

Paisui tieto rinnan päässä, kutsui Emo lapsiansa

nektarille uudelle, maidolle aivan toiselle


Nousi Wellamo vedestä, tiedon vanhan nostatti,

Ilmatar lentoon lehahti, varjon valoon työnsi,

Kuuttaren esiin päästi, Auringonkin armahutti.


Nousi myös Aino aalloista, naiseksi neito varttui,

Pahan noidan lumous jo Louhen yltä haihtui,

Jumalatar esiin puhkes, uusi aika vaihtui,

kaiken ylle Pohjan Neito sateenkaaren laittoiSuuri seikkailu alkaa Lontoossa


Tunnistin tuon kansakuntamme kollektiivisen pahan olon jo parikymppisenä. Minun oli päästävä Suomesta pois mitä pikimmin. Minusta tuntui, että Luojalla oli tullut paha virhe laittaessaan minut syntymään Suomeen. Italia olisi ollut parempi paikka elää, taiteen ja kulttuurin luvatussa maassa… mutta jokin tarkoitushan tällä oli.


Englannissa vietin ensin vapaata elämää, työskentelin tarjoilijana ja valokuvamallina, olin Vidal Sassoonilla hiusmallina. Opiskelin myös taiteita ja draamaa Lontoon Yliopistossa ja minut vedettiin mukaan Clown Cavalcade teatterin, jossa tuli kuuluisaksi Columbine knownina. Kuvani komeilivat mm. The Times ja Honey lehden sivuilla. Lopulta sitten muoti veti pisimmän korren ja löysin itseni Central St. Martin's College of Artista.


Elämäni yksi suuri saavutus oli päästä opiskelmaan yhteen maailman parhaimmista taidekouluista, Central St.Martin´s College of Artiin. Se oli oikea paikka minulle, sillä siellä minut hyväksyttiin sellaisena kuin olin ja siellä minua kannustettiin ilmaisemaan omaa itseäni ja juuriani. Etäisyyden takaa Suomesta saatoin rauhassa tutkia suomalaisuutta ja tehdä suuria löytöjä.

Siellä myös Väinämöinen ui tajuntaani ja syntyivät ensimmäiset kalevalalaiset designluonnokset. Kaukana kotoa juurettomuus vielä korostuu. Ne on löydettävä keinolla millä hyvänsä.Pohjolan matriarkaatti


Lopputyötäni – Kalevala ja sen vaikutus suomalaiseen taiteeseen- , varten perehdyin suomalaisten hämmästyttävään muinaishistoriaan ja luin myös englannin kielisen Kalevalan. Luin rivin luin kaksi, tunsin vereni kuumemmaksi...Kalevala kolahti täysin. Löysin tarinoita ja runoja siitä, mistä muinaiset esi-isämme ja äitimme tunnettiin maailmalla, löysin tarinoita Pohjoismaisista saagoista, jotka kertoivat Suomenn kuninkaista.. MIkä hämmästyttävintä, Kalevala on matriarkaalinen teos, jonka naiskuva on joko aikaansa edellä tai sitten me jäljessä. Siitä lähtien kuitnekin Kalevala ja minä olemme olleet erottamattomat. Sanonkin usein, että Kalevala lukee minua.

Kaikki tämä hoiti juurettomuudesta johtuvaa pahaa oloani, mutta tiedostin, että paljon työtä on vielä tehtävä ennekuin siitä aiheutuva toinen kansallisvaiva, huono itsetunto, paranee.Teva teollisuuden Tekstiilin Suomi-ilmiö palkinto Ideaparkissa 2007