5 vinkkiä - näin pidät huolta villavaatteistasi | 5 tips - how to take care of your woolen clothes


Villan hyviä puolia sen luonnonmukaisuuden lisäksi on se, että se hylkii liikaa. Toisinaan kuitenkin käy niin, että villavaatteeseen ilmestyy tahra tai vaate alkaa haisemaan. Kokosimme yhteen muutaman vinkin, joiden avulla puhdistat villavaatteen parhaiten.Vaate henkariin ja ulos tuulettumaan!

1. Tuuletus


Jos vaatteessa ei ole näkyvää likaa, ei sitä välttämättä tarvitse alkaa pesemään. Tuulettaminen on hellävarainen vaihtoehto puhdistaa villavaate, sillä se ei hankaa eikä kuluta kangasta. Ripusta vaate esimerkiksi henkariin ja laita ulos tuulettumaan.


Hyvä vaihtoehto tuulettamiselle on myös kokeilla pakastaa vaate. Sulje vaate muovipussiin ja laita pakastimeen muutamaksi tunniksi. Pakastimen kylmyys tappaa vaatteessa olevia bakteereja ja vähentää hajuja. Jos tuulettaminen tai pakastaminen ei auta, saatat joutua pesemään vaatteen.2. Etikka ja silittäminen


Silittämisen ja puhdistuksen voi myös yhdistää. Kun käytät höyrysilitysrautaa, lisää veteen tippa tai kaksi etikkaa ja silitä vaate muutoin kuten silittäisit sen normaalisti. Jos sinulla ei ole höyrysilitysrautaa, aseta vaatteen päälle ohut kangas (esim. puuvillaharso on hyvä) ja suihkuta kangas kosteaksi vedellä johon on lisätty vähän etikkaa. Silitä vaate kevyesti. Etikka muun muassa puhdistaa villaa tehokkaasti, vähentää hajuja ja estää kellastumista.
3. Tahran paikallinen puhdistaminen


Jos vaatteessa on vain yksi tahra, voit pestä vaatteen paikallisesti. Laita nestemäistä villalle sopivaa pesuainetta tahran kohdalle, anna vaikuttaa ja huuhtele. Voit kevyesti myös puristella vaatetta, mutta älä kuitenkaan hankaa, ettei vaate huopaannu. Huuhtele huolellisesti ja anna kuivua tasaisella alustalla.4. Käsinpesu


Vaikka villavaatteen pesulapussa lukisi, että sen voi pestä koneessa 30°, on käsinpesu hellävaraisempi vaihtoehto. Käsinpesua varten tarvitset mietoa pesuainetta, mieluiten nestemäistä villalle tarkoitettua. Sekoita pesuainetta ohjeen mukaan kädenlämpöiseen veteen ja upota vaate veteen, niin että se kastuu läpi. Puristele hellävaraisesti vaatetta, mutta varo kuitenkin olemasta liian kovakourainen tai hankaamasta vaatetta, sillä se saattaa menettää muotonsa ja nuhjaantua. Älä myöskään liota villavaatetta kauaa. Vaihda vesi puhtaaseen ja toista. Puristele vaate kevyesti kuivaksi ja laita tasaiselle alustalle kuivumaan. Voit myös kevyesti muotoilla vaatteen, sen ollessa märkä, jotta se kuivuu oikeanlaiseksi.5. Konepesu

Konepesua miettiessä tulee tarkistaa pesulappu huolellisesti. Suurin osa Main tuotteista on käsin pestäviä ja useimpiin riittää pelkkä tuuletus.

Toisinaan ei vain ole aikaa käsinpesulle, ja jos tuulettaminenkaan ei auta, kannattaa kokeilla konepesua. Kun pesee villavaatteen koneessa, tulee valita pesuohjelmaksi villanpesuohjelma. Jos sellaista ei ole saatavilla, voi laittaa 30° pesun ja pienimmän linkoustehon. Muista kuitenkin, että villa on herkkä kutistumaan ja nuhjaantumaan pesussa. Se myös helposti menettää alkuperäisen muotonsa ja tuntunsa.


Muista: Anna vaatteen kuivua tasaisella alustalla, älä käytä kuivausrumpua!


Konepesua suunnitellessa kannattaa aina ensin tarkistaa vaatteen pesulappu. Jos pesulapussa on käsipesun merkki, vaatii vaate todellakin käsipesun ja koneeseen laittaminen on riskialtista. Joissain villavaatteissa saattaa pesulapussa olla ohjeena pesu 30° villanpesuohjelmalla. Silloinkin kannattaa miettiä kahdesti ottaako riskin, että vaate mahdollisesti menee pilalle osittain tai kokonaan.


Lisävinkki: Pesun jälkeen, kun vaate on kuivunut, kannattaa se vielä silittää höyrysilitysraudalla. Pesun jälkeen silittäminen auttaa muotoilemaan vaatteen takaisin muotoon ja näin se on taas kuin uusi ja voit nauttia siitä pitkään!Jos haluat pitää villavaatteesi siistinä ja uudenkaltaisena pidempään, kannattaa suosia tuulettamista, silittämistä ja käsinpesua. Erityisesti jos vaatteessa ei ole näkyvää likaa, ei sitä kannata turhaan pestä. Peseminen kuluttaa ja nukkaa vaatetta enemmän, ja joka kerran jälkeen se näyttää yhä käytetymmältä ja nuhraantuneemmalta.


Pesua ei kannata kuitenkaan liikaa pelätä, laadukas villavaate kestää erityisesti käsinpesua haaleassa, kädenlämpöisessä vedessä hyvin, joten voit huoletta käyttää suosikkivaatettasi milloin haluat.


#5vinkkiä #vinkit #näinhoidatvillavaatteesi #villanhoito #tuulettaminen #käsipesu #etikka #silitys #konepesu5 tips - how to take care of your woolen clothes


One of the good things about wool, along with it being natural, is that it repels dirt. Sometimes though, stains do appear or the woolen garment starts to stink. We gathered together few tips of how to clean the woolen garments best.


1. Airing

If there isn't any visible dirt on the garment it necessarily doesn't need to be washed. Airing is a gentle way to clean your wool clothes as it doesn't wear the fabric. For example hang the garment to a hanger and put it out in the fresh air.

A good alternative for airing is to freeze the cloth. Put the garment in a plastic bag and put the bag in to a freezer for a few hours. The coldness of the freezer will kill the bacteria and reduces stinking. If the freezing or airing doesn't help you might need to wash the garment.2. Vinegar and ironing

Few drops of vinegar in steaming water helps to reduce scents and prevents yellowing.

You can also combine washing and ironing. If you are using a steam iron, add 1-2 drops of vinegar to the steaming water and iron the garment as usually. If you don't have a steam iron put a thin fabric on top of the garment (t.ex. cotton gauze) and spray the fabric moist with a water and vinegar solution. Then iron the garment lightly. Vinegar will clean efficiently, reduce scents and prevents yellowing.


3. Local cleansing of the stain