top of page
Featured Posts

Reilu kauppa

vai Keiju kauppa?


Perusvaatevarastoni kaipaisi kovasti uudistumista, koska osa vaatteistani on jo loppuunkäytetty. Niinpä läksin joulun jälkeen toiveikkaana alennusmyyntiin. Huomasin kuitenkin pian joutuneeni alennustilamyyntiin. Kuka itseään kunnioittava ihminen voi tällaista roinaa edes harkita?


Johtuuko tämä materian alennustila ja röykkiövuoret itse asiassa juuri siitä, ettemme arvosta itseämme tarpeeksi. Ja tämä meille sitten tarjotaan. Mistä saa kunnon vaatteita enää? Ei se määrä vaan se laatu. Enemmän tuntuu vain olevan vähemmän ja vähemmän.


Nykyään halutaan olla kehitysmaiden vihreitä Hyviä Haltiattaria. Kun ostaa Reilun kaupan tuotteita, tuottaja saa siitä paremman hinnan. Sitä nimitetään Fair Tradeksi. Myös tuotantoa siirretään kolmansiin maihin, jotta voidaan auttaa köyhiä saamaan parempi toimeentulo. Myös tätä kutsutaan Fair Tradeksi. Jopa suomalaista designia tuotetaan nyt Afrikassa tai Nepalissa tai muissa vastaavissa paikoissa.


Mutta kuka tässä köyhtyy?


Onko reilua kauppaa jos suomalainen design valmistetaan kolmansissa maissa ja maksetaan 1€ enemmän palkkaa työntekijälle ja saadaan suuri voittokate, joka ei kuitenkaan siirry hintaan. Kenen taskuun se raha menee? Samalla oma design -ja käsiteollisuus näivettyy.


Vai onko eettisempää lähituottaa kotimaassa laatua mutta vähemmän, nostaa luovaa alaa, kehittää ja ylläpitää kädentaitoja, saada pienempi kate, mutta antaa se 1€ kolmansille maille vaikka naistenpankkiin, jossa se on iso raha.


Tässä mallissa voi puhua jo Fairy Tradesta ja Hyvistä Haltiattarista, jotka tuottavat yhteistä hyvää. Ja jaettavaa. Vähemmän on enemmän.


Jos haluaa pelastaa sademetsän on ensin pidettävä huolta omasta metsästä.


On selvää että näissä asioissa on hyvä löytää se kultainen keskitie, jossa ketään ei riistetä.


Rahatalous ei ole ehtinyt vielä mukaan kestävään kehitykseen ja uuteen business ajatteluun -ja henkeen. Sana talous on englanniksi Economy. Eli raha on jo itsessään Eko.


€urosta voidaankin tehdä €co, €comoney.


- I´ll bet we get our change when we use this currency -.


Siitäpä sitten siirrytään luontevasti rakkaustalouteen ja otetaan käyttöön Lov€ valuutta.


Rakkaudella Ruusunenkin heräsi henkiin pitkästä unestaan.


Mitä mieltä sinä olet? Kumpi parempi vai jompi.13 views

Comments


Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon
bottom of page