top of page
Featured Posts

Neulottu KalevalaRakkaus Kalevalaan syttyi samaan aikaan kuin rakkaus Suomeen.


Opiskeluaikana Lontoossa sain käsiini englanninkielisen Kalevalan, joka imaisi minut Kalevalan maailmaan. Siitä alkoi elinikäinen intohimo.Taidekoulussa tein tutkielman aiheesta Kalevala ja sen vaikutus suomalaiseen taiteeseen. Elimme suomalaisen designin kulta-aikaa ja Kalevala ja taide liittyvät oleellisesti yhteen.


Kalevala leijuu Suomen yllä kuin näkymätön Kirjokansi. Kalevala on kuin suomalainen Fengshui-kirja, jonka kautta tämä ikiaikainen viisaus avautuu meille ehkäpä helpommin kuin muille. Kalevalan Ilmatar, myyttinen luoja on Ilman Impi ja Veen Emonen. Sana FengShui tarkoittaa TuuliVesi.


Kalevala ja naiseus ilmentävät itseään suomalaisen taiteen kautta.

Minun taiteeni ovat neuleet, joten minulle Kalevala avutuu kuin lankakerä.

Kalevala on ihmisen tietoisuuden matkan aikojen alusta tähän päivään ja tästä eteenpäin.

Se on luomiskertomus, joka saa jatkoa aina kun uusi aika syntyy. Väinämöisen rooli on toimia aktivoijana tässä prosessissa.


Nyt Kalevalan naiset vievät meidät uuteen aikaan, jossa naisilla on aktiivinen rooli. Kalevassa naiset ovat maan tyttäriä, joita taivaalliset Väinölän jumalat kosiskelevat. Nyt kosintamenot on suoritettu ja uusi nainen syntyy.


NeuleKalevalan tärkein tehtävä onkin autaa meitä muistamaan todellisen olemuksemme, sen osan ihmiskunnan muistissa, joka asuu kehomme feminiinisessä muistissa. Tämä muistiaines avautuu symbolisen kielen avaimella, monitasoisen viestinnan kautta. NeuleKalevala on myös suomalainen neuleperinne, joka meiltä on puuttunut.


Kalevalassa Aino on itsenäisen ja voimanntuneen naisen esikuva. Ainon tarina on kertomus hyväksikäytöstä ja toisen tahtoon pakottamisesta. Aino hukutti naiseutensa, ettei siihen väärin perustein kajottaisi. Aino edustaa syvälle painettua naiseuden ilon kokemustamme, joka on ollut kauan kadoksissa.


Väinämöinen lupasi palata silloin kun ei ole Kuuta eikä Aurinkoa, emmekä ilmaise iloa. Kuu edustaa naiseuttamme ja Aurinko miehyttämme. Nämä energiat ovat olleet pitkään epätasapinossa täällä lännessä. Olemme kadottaneet naiseuden ilomme, romantiikan, ritarillisuuden, kaiken sen mikä näiden energioiden tasapainoon liittyy! Entä viattomuuden ilo? Naiseus on pitänyt sysätä syrjää, koska sen kokeminen ei ole ollut mahdollista.


Itsenäistyminen


Aino on kasvanut itsenäiseksi, oman arvon tuntevaksi naiseksi, jota ei kukaan enää voi alistaa tahtoonsa. Nyt Aino uudistaa käsityksiämme omasta kehostamme, naiseudestamme, jotta oppisimme kantamaan naiseutemme ryhdikkäästi ja uljaasti.


Sampo, Excalibur, Sun Disc


Naiseuden tieto ja ilo hukkui Ainon mukana ja vaipui järven syvyyksiin. Vesi edustaa tunteitamme. Ainon tarina sivuaa Inkojen Aurinkokiekon tai Kuningas Arthurin, Excaliburin, Totuuden Miekan, hukkumista. Kalevalassa Sammolla oli samanlainen kohtalo.

Sitä pitää hallussaan Aino ja Lady of The Lake-jumalatar. Kelttien uskomuksen mukaan miekka nousee vedestä, kun aika on valmis. Myös Väinämöinen lupaa Kalevalan lopussa palata kun aika on valmis ja kun me taas häntä kutsumme luomaan uusi Kalevala. 

Nyt on tuo aika. Nyt meidän on otettava kantaa feminiinisyyteemme, äiti Maahan, kehoomme, kaikkeen naiseuden kokemaan vääryyteen ja alistamiseen.

Naiseuden ääni huutaa kehoissamme yhä voimakkaampana. Hyväksymällä naiseutemme ja kehomme jumaluuden, ilomme palaa takaisin.


Neulottu Kalevala runo

Toi Tuuli uuden muodon

Vesi uuden virtauksen

tuulipuvun kansalle

metsäläisten vaatteheksi

keijukaisten koristeeksi

Naisellisen irtonaisen,

moneen menoon sopivan

moninaisen muotoiseksi

ilmaisun iloksi

kehokullan onneksi

hyvänolon siivittäjäksi.


Noin neuloi näin virkkas

taiteen sisään sovitteli

sekä tiedon ikiaikaisen.

Yhteen kokoon keräsi

niin pulleat kuin laihatkin.

Onpas aika taikavaate

irrottelee laatikosta

vapauttaen virtaukselle

Wellamon ja Louhen voimat

Kalevalan naisille

Neljän tuulen tyttärille.


Vanhat kaavat löyhytellen

nyt neulottu on Kalevala.

Ettei vallan unohtuisi

juuret, myytit suuren kansan

taito Sammon taonnan.429 views

Comments


Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon
bottom of page